Translate

mandag 28. juli 2014

Det ble en rotte!


Som mange vet er jeg spesielt glad i alonger. Jeg liker å gjøre ting sammen med andre, både når det gjelder søm og strikking. Det er så godt å gjøre seg ferdig med en del om gangen og med god samvittighet legge det til side til neste del kommer. Samtidig er det spennende å ikke vite hva det blir.


For litt siden fant jeg en along med laging av et pattedyr. Dama hadde før laget en del andre søte dyr. Jeg tenkte vel at dette kunne bli et kosedyr til et barnebarn. Jeg startet å strikke og forsto ikke hva det skulle bli. Det ble ikke noe kosedyr, men en rotte!
Har tenkt jeg skal legge den ien krok i dokkehuset og se hva som skjer.
Har du lyst til å strikke maken finner du mønsteret her.



Samme dama, Sara Elizabeth Kellner, har laga mønsteret til denne fuglen.
Jeg synes hun er flink til å få fasong på dyra. Veldig mange forkorta pinner. Morsom strikking.
Fuglen finner du som gratismønster her.
Jeg har strikka med flerfarga Opal, derfor fargeforskjellene. Avslutta med nebbet, så hvis jeg lager en til, blir den blå. Må nok prøve det.




                                                              -------------------------

Med så flott vær som vi har hatt de siste dagene, har vi spist de fleste måltider ute.
Mens vi satt og spiste middag idag, så vi at det mørknet i øst. Etterhvert begynte det å tordne og himmelen ble mørk, mens vi fortsatt hadde solskinn og finvær. Det hele var en fantastisk opplevelse. Så fort som været forandrer seg på vestlandet, tok det ikke lang tid før vi måtte trekke innendørs. Men etter kort tid var det hele over igjen og sola og varmen var tilbake - med en herlig følelse av rein luft.
Mens det sto på, la jeg spesielt merke til fargene. Knallgrønt gress, olivengrønne trær og blågrønne trær lengst vekk. Alt mot en blågrå himmel. Det var så vakkert!







torsdag 24. juli 2014

Burra Bears



 Wendy Inkster bor på Burra, ei lita øy på Shetlands vestkyst.
 I 1997 hadde Wendys søster en genser som var ødelagt i vask. Hun var glad i den genseren og var lei seg for at den var ødelagt.. Wendy fikk genseren og laget en bamse av den, som søsteren fikk til sin fødselsdag.
Noen av søsterens venner så denne bamsen. De hadde også ødelagte gensere og de ønsket at Wendy skulle lage bamser til dem. Dette ble starten på en liten bamsebedrift.




Til å begynne med ble det bare laget bamser av ødelagte gensere og av rester / feilvare fra bedrifter som strikket gensere. Etterhvert trengte hun så mye strikkestoff at hun måtte få strikket metervare, som ble tovet. Det blå / hvite  strikkestoffet som hun holder, har datteren hennes designet.




Alle bamsene har sitt eget navn og de kommer i en pose med vindu, slik at de kan se ut når de blir fraktet til sitt nye hjem.







Dersom noen har en genser, et sjal eller noe annet de de vil ha laget bamser av, leveres de til Wendy og hun syr bamser. Når vi var der hadde hun en mariusgenser som en norsk dame hadde kommet med.




     
I hagen hadde hun denne moskusanda. Noen fortalte at dens livrett var iberiasnegler. Noen som trenger en?

Her er facebookadressen . Her kan du se flere bamsebilder.

Sinnasaujakke og Shetland


Tusen takk for hyggelige kommentarer. Og, Linda, Jeg vil gjerne være med på å friste både deg og andre til å dra til Shetland.
Jeg har vært på Shetland to ganger. Jeg elsker landet og spesielt menneskene.
Første gang vi landa der, ble jeg veldig overrasket. Store vidder med lyng, ingen trær, masse ruiner og sau over alt. Det er så annerledes landskap. Helt annerledes enn det vi er vant til, med høye fjell og store skoger.
Før vi reiste i år strikka jeg Sinnasaujakka. Tenkte den kunne passe i "sauelandet".
Jakka er strikka i rød Kauni og de grå fargene er Pt2. Jakka er varm og god, og jeg elsker den.



                                                                    -----------------------

Det er mye som kunne fortelles om Shetland. For eksempel hvor nær en kommer Lundefuglen. På engelsk heter den puffin. Men på gammelt shetlansk heter den taminore.(usikker på skrivemåte)






                                                                    ------------------------


Men egentlig er det vel dette som frister mest. Dette er garnutsalget til Jamieson & Smith.
I samme huset er det det største ullmottaket på Shetland. Hit kommer 80% av ulla. Den sorteres og sendes videre til spinning.




                                       

                                             Jeg har mønster og garn til saueteppet på bildet.
                                             Her kan du finne det.



Her finnes ullgarn i alle farger og tykkelser. Lett å gå "i spinn". Synes jeg var flink som ikke tok med mer enn ca 5kg.
 Dette er adressen til nettbutikken http://www.shetlandwoolbrokers.co.uk/
                                                                    ---------------------

På Shetland er det også et ullspinneri. Det ligger på Sandness (!). For å gjøre forvirringen total heter det Jamieson.
Vi fikk omvisning på spinneriet. Her lager de det melerte garnet som brukes til Fair isle- strikking. Ulla blir farget før spinning, og flere farger blir blandet sammen. Nydelig garn.

Dette er adressen til denne nettbutikken http://www.camillavalleyfarm.com/knit/jamiesons.htm





De har en liten strikkeavdeling, og de vever også tweedstoffer på fabrikken.

De har også garnutsalg. Jeg var nok for opptatt med å få med meg noen nøster, så bilder fra garnutsalget har jeg ikke tatt.
                                                       ------------------------------

Kunne det friste noen, så har vi reist med Sommerakademiet. De har turer til flere av øyene i Vesterled.  Reiselederen har masse kontakter og en egen evne til å få kontakt med mennesker. Hennes lokalkunnskap drar vi nytte av. Det er helt umulig å komme i kontakt med alle disse menneskene på egen hånd.

Det er blitt seint. Skal vise bilde av noen bamser i morgen.






tirsdag 22. juli 2014

Kjole og pompadur av bomullsrester og Sommer MKAL

I dag er det 22. juli. Dette er en dag som er vanskelig for mange. For oss er det en dag vi feirer. Mens unge mennesker døde på Utøya, ble vår lille Sonja født. Det ble en voldsom kontrast. Vi har ikke noe problem med å minnes og føle med. Men vi kan ikke la en terrorist FÅ denne dagen.  Vår søte, lille treåring fortjener å feires.
 Hun øver seg på å vise hvor gammel hun er med tre, små fingre. Det var litt lettere med to, men nå spretter den fjerde fingeren så lett opp.
Hekla denne vesle pompaduren under Shetland-krimmen i går. Kan hende hun kan legge noe småtteri i den.


 Som så mange andre, har jeg strikka kluter i sommer. Hadde tenkt å bli kvitt noe restegarn, men har nok også spedd på litt. Så lageret er nok omtrent det samme.
En dag jeg satt og strikka på en grønn klut, kom Sonja og spurte om jeg strikka bluse til henne. Jeg måtte jo si at, nei, jeg strikka en klut! og tenkte, "for noe tull, når jeg har ei lita jente som vil at jeg skal strikke bluse til henne."
Den kvelden starta jeg å strikke kjole av bomullsrester. Med untak av den lyse gule er alt garnet Mandarin Petit. Og jeg hadde garn nok.
Slik ble den.



Startet med en bluse, tenkte å forlenge til tunika. Mammaen kom innom og foreslo å lage en liten kjole, så kan den bli tunika til neste år.
Starta i halsen, gjorde den høyere bak og med åpning. Åpningen var unødvendig. Delte inn i 12 felt og økte etterhvert. Veldig morsom strikking med mulighet for å bruke restegarn.

                                                           -------------------------------

Lovte i går å fortelle om en hvit along som jeg holder på med.


Jeg har spunnet noe i år. Synes tråden blir bedre etterhvert. Men her trenges mye øvelse. Det garnet jeg har er spunnet av lamull. Det er bløtt og godt å kjenne på.



Når jeg så denne alongen, tenkte jeg at dette måtte være ideelt.
Dette skal bli et teppe. Dersom man ønsker, kan mønsteret brukes til sjal. Men da velger en selvfølgelig garn som passer bedre til det. Mitt garn har ca 120m/50gram og jeg strikker på pinne nr 6.


Dette er en fjerdedel av 1. og 2. del. Det er tilsammen 5 deler.

Venter nå i spenning på neste del av denne alongen og på den jeg viste i går. Begge kommer på fredag.


Jeg skal nok finn på noe å gjøre i mellomtida.

mandag 21. juli 2014

Mysteriealong - Knit/Lab Mystery



Tida går. Sist jeg skreiv noe her var det vinter! (i dag er det 27 grader, og snøen har gått for lenge siden)
Et skikkelig snøfall gjorde at vi mista internett. Jeg "glemte bort", at jeg hadde en blogg. Jeg glemte det selvfølgelig ikke. Men slutta bare å skrive. Etterhvert ble det vanskelig å begynne på´n igjen. Jeg skulle liksom ha "noe" å fortelle. I juni var jeg på Shetland. Jeg må jo fortelle om den turen. Det er vanskelig å vite hvor jeg skal begynne. Kanskje med et lite bilde av noe jeg tok med hjem. Så får dere få mer etterhvert.


For å starte med dagen i dag. Jeg satt og leste blogger. Synes det er morsomt med inspirasjon. Jeg leste både norske og utenlandske blogger. Etterhvert slo det meg at jeg koser meg med å lese hva andre driver med, men skriver ingenting sjøl. Prøve å skjerpe meg litt.






For tida driver jeg med flere alonger. Den siste, og mest fargerike, er denne.
http://www.ravelry.com/patterns/library/knit-lab-mystery-kal-colorwork-crescent

Det skal bli et sjal. I den ene delen er det 17 farger på pinnen. Mange tråder å feste, men de fleste strikker jeg bare inn.
Denne alongen har bare en del i uka. Jeg synes det ble veldig lenge til den neste delen. I tillegg var det så morro å strikke med farger. Og jeg hadde så mange flere farger "i hue". Tenkte kanskje at mønsteret kunne egne seg til jakke. Men egentlig vet jeg jo ikke det, for denne delen er jo det eneste jeg vet noe om. Men jeg kan vel finne på noe annet etterhvert, hvis det ikke går. Bildet av jakkedelen er det øverste på denne sida. På den fargeglade delen her er det 35 farger. Det gir 70 tråder som skal festes. Jeg har strikka inn de fleste, men alle må sees over før de klippes så jeg ikke får en ubehagelig overraskelse.
Nå venter jeg spennt på den 25. til neste mønster kommer.

I morgen skal jeg fortelle om en hvit along. Sees?